Lichořeřišnice + recept
Popisovaná zdravotní témata nejsou náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Ohledně svého zdravotního stavu se vždy poraďte se svým lékařem!
Tato bylinka je známá pro svoje silné antibiotické a antivirové účinky. Nejčastěji se používá při zánětu močových cest i jako prevence recidív. Skvělá je při virózách, streptokoku a stafylokoku.
Pěstujeme ji na zahrádce, ale je i vděčná balk´ónovka, která potřebuje pravidelnou zálivku. Poté vás potěší krásnými květy v odstínech žluté, oranžové a červené. Této bylince se velmi daří v našich podmínkách. Je to bylinka našich babiček. Snad na všech zahrádkách se tato krásná bylinka pěstovala. Lidově se ji říká řeřicha, nebo kapucínka. Dříve jsem nevěděla, proč zrovna název kapucínka, ale jakmile jsem uviděla tvar prvních pupenů a následně květů, tak mi to bylo hned jasné. Pupeny i květy mají takovou krásnou podlouhlou "kapucu" směrem dozadu.
Bylinka je celá jedlá. Čerstvými listy a květy můžeme ozdobit brambory nebo salát. Chuťově se podobá ředkvičce. Lze si z ní připravit i čaj, ale nejčastěji se využívá jako tinktura.
Recept na tinkturu z lichořeřišnice
Květy a listy (můžeme přidat i pupeny) natrháme a vložíme do sklenice, aniž bychom pěchovali. Zalijeme 40% alkoholem (nejvhodnější je vodka nebo slivovice) tak, aby byla bylinka celá ponořená. Při pokojové teplotě a pravidelném protřepání necháme alespoň měsíc louhovat. Poté scedíme do tmavých lahví. Užíváme 15-20 kapek 3x denně. Po 14 dnech užívání následuje alespoň týdenní pauza.
Chceme-li vytvořit silnější tinkturu ze semen je recept podobný, ale je potřeba použít silnější alkohol, alespoň 60%.