Pampeliška + recept
Popisovaná zdravotní témata nejsou náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Ohledně svého zdravotního stavu se vždy poraďte se svým lékařem!
Tato vynikající léčivka je často v zahrádkách likvidována jako nežádoucí plevel. Kdyby lidé věděli o jak zázračnou bylinku se jedná, jistě by k ní našli vřelejší vztah.
Smetánka lékařská - pampeliška je vynikající bylinka na játra, žlučník, žaludek i slinivku. V dřívějších dobách ženy používaly nálev z pampelišky na oplach obličeje jako zkrášlující prostředek. Využít ji lze celou, tedy květ, list, stvol i kořen.
Celou nadzemní část lze použít do salátu. Kořen lze chroupat za syrova, častěji se ale suší a praží. Výsledku říkáme pampelišková káva, která se v poslední době těší stále větší oblibě. Z květů lze vyrobit také velmi oblíbený pampeliškový med. Recept na pampeliškový med najdeš níže.
Jak se o ní vyjadřují známí bylinkáři? Maria Treben - má velmi dobrý vliv na játra, odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky, zlepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek. Užívá se při žloutence a chorobách sleziny. J. A. Zentrich - zlepšuje látkovou výměnu, působí močopudně a vyplavuje z těla nežádoucí soli i kyselinu močovou.
Pampeliškový med
Dvě dvouhrstě květů pampelišky dáme do 1 litru vody. Krátce povaříme a necháme přes noc odležet. Druhý den scedíme a vymačkáme květy. Přidáme 1 kg cukru a půlku nakrájeného citrónu (bio citrón lze nakrájet i s kůrou). Vaříme zhruba hodinu, nebo do požadovaného zhoustnutí. Plníme do sklenic ještě horké a otáčíme dnem vzhůru.
Medík je chutově k nerozeznání od pravého medu. Nejradši ho používám na chleba nebo vánočku s máslem a jako sladidlo do nápoje Caro.