Šťáva z černé ředkve
Popisovaná zdravotní témata nejsou náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Ohledně svého zdravotního stavu se vždy poraďte se svým lékařem!
Období vánočních svátků a následná oslava příchodu nového roku se skoro ve všech domácnostech nese v duchu hodování. Toto období je plné rodinných setkání, odpočinku, ale často také bouřlivých emocí. A právě v těchto chvílích může u některých lidí dojít ke zhoršenému trávení a dokonce ke žlučníkovým záchvatům. To vše může být vyvoláno jak špatnou životosprávou v průběhu vánočních svátků, tak silnými emocemi.
Nenadarmo se říká, že vám někdo nebo něco tzv. hnulo žlučí. Hněv je emoce, která se ze všech emocí nejhůře kontroluje a napadá především žlučník a játra. Je proto vždy potřeba myslet nejen na naše fyzické ale i na duševní zdraví.
Šťáva z černé ředkve je v lidovém léčitelství známým pomocníkem. Každý, kdo trpí tzv. na žlučník by měl mít lahvičku s touto šťávou u nočního stolku. Šťáva z černé ředkve se používá při potížích žlučníku i ledvin. Velmi dobře pomůže panáček této šťávy, když dorazí pocit těžkosti po těžkém jídle. Osobně ji používám jako přípravu před výplachem jater podle metody z ruského přírodního léčitelství. Ruský léčitel Gennadij Petrovič Malachov o ní píše jako o vynikajícím prostředku pro rozpouštění jak žlučových tak močových kamenů.